Voet advies

 

Eelt

Eelt is een ophoping van dode huidcellen. Het krijgen van eelt heeft niet echt iets te maken met omgevingsfactoren, maar meer door de reactie van de voet op bepaalde drukpunten. Het lichaam stuurt het beschermingsmechanisme signalen om de voeten tegen deze constante druk te beschermen. Als je dit fenomeen onder een microscoop zou gaan bekijken, dan zie je dat eelt eigenlijk dode huidcellen zijn. Het is hard, dik en gevoelloos. Het eelt kan zo dik worden, dat het door droogte gaat barsten; dit zijn kloven. Kloven kunnen ontstekingen en bloedingen veroorzaken onder de voet. Laat het niet zover komen door het eelt regelmatig te verwijderen door een pedicure. Het dagelijks insmeren van de voeten met een crème op basis van hydrofiele olie is aan te raden. Om de doorbloeding te stimuleren kun je wisselende voetbaden nemen onder de douche. Door zon en zand droogt de huid van de voeten extra uit, verzorg ze daarom goed na een strandbezoek. Regelmatig een paraffine bad voor de voeten werkt vochtregulerend en is heerlijk voor de voeten.

 

Ingoeiende nagels

Knip teennagels altijd recht en niet te kort. Knip nooit hoekjes weg, maar vijl de hoeken rond met een kartonnen vijltje. Draag elke dag schonen sokken bij zweetvoeten. Gebruik eventueel een klein parfumvrij poedertje. Hierdoor voorkom je vervelende ontstekingen. Neem geen voetbaden. Hier wordt de huid week van, waardoor er ontstekingen kunnen ontstaan. Bij pusvorming wordt de voet in een voetbad blootgesteld aan de bacteriën. Draag schoenen die voldoende ruimte bieden aan de tenen, zowel in breedte als in hoogte. Teennagels die de neiging hebben aan de zijkanten naar binnen te groeien, kunt u met behulp van een nagelbeugel of gel laten reguleren. Niet wachten ga tijdig naar de pedicure om pijnlijke ontstekingen te voorkomen!

 

Schimmelinfecties

Wat kunt u zelf doen om de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden; Gebruik niet te veel zeep en spoel zeepresten grondig af. Desinfecterende zeep is niet effectief tegen schimmels. Droog uw voeten zorgvuldig, vooral tussen de tenen draag goed passende, leren schoenen. Wissel uw schoenen regelmatig. Draag altijd slippers in openbare wasgelegenheden of sportruimtes. Bezoek regelmatig de pedicure, deze kan dikke en soms pijnlijke nagels dunner maken . Ik adviseer schimmelmiddel te gebruiken, wat de genezing bevordert. Er is tijd nodig voordat de aangetaste gele/bruine delen van de nagel helemaal uitgegroeid zijn. Door uw aangetaste nagel consequent te blijven behandelen kan het resultaat verbluffend zijn.

 

Kloven

Kloven ontstaan wanneer de huid extra droog is, meestal in combinatie met overmatige eelt vorming. Vochtige kloven tussen of onder de tenen ( overmatige transpiratie of door langdurig contact met water). Soms door een schimmelinfectie. Een pedicure verwijderd overtollig eelt, voornamelijk de randjes eelt van de kloven. Ook geef ik richtlijnen om de huid intensief te verzorgen. Dit is nodig bij een huid die gevoelig is voor kloofvorming.

 

Voetwratten

Een gewone voetwrat is een virusinfectie en lijkt vaak op een likdoorn, maar wordt hij veroorzaakt door een virusaandoening. Het verschil tussen een wrat en een likdoorn is dat een wrat bij zijdelingse druk pijn doet en een likdoorn als men er bovenop drukt. Wratten verdwijnen op den duur vanzelf, hoewel dit soms jaren kan duren.Als u een voetwrat heeft, of denkt te hebben, adviseer ik u contact op te nemen met de huisarts.

 

Nagelbeugel

Als de teennagels met regelmaat ingroeien, dan kan het plaatsen van een nagelbeugel vaak een goede pijnloze oplossing bieden. De nagelbeugel wordt op maat gemaakt en op de nagel geplaatst. De beugel zorgt ervoor dat de nagel niet dieper in de huid van de nagelwal gaat groeien. Een nagelbeugel is van verschillende materialen gemaakt. De keuze van het materiaal is afhankelijk van de vorm van de nagel en (contra) indicatie (medische achtergrond) van de  cliënt. De gebruikte materialen zijn kunststof of van chirurgisch staal. Met regelmatige moet de nagelbeugel worden gecontroleerd. In de meeste gevallen is het noodzakelijk deze behandeling meerdere malen te herhalen omdat de nagel erg diep is ingegroeid en vrij bol van vorm is, waardoor de nagel veel weerstand biedt.

 

Orthese techniek

Bij specifieke klachten aan de tenen en of voorvoet kan er met behulp van een silicone orthese de stand van de tenen licht gecorrigeerd worden, of als bescherming dienen en zelfs preventief werken. Bijvoorbeeld stand afwijkingen zoals hamertenen maar ook bij overmatig eelt of drukplekken. De materiaalkeuze is afhankelijk van functie, vorm en gebruik. De orthese is gemaakt van zacht siliconen materiaal en wordt rechtstreeks op uw voet gevormd. Hierdoor heeft een orthese een perfecte pasvorm.

 

Blaren bij diabetes

Blaren bij mensen met suikerziekte kunnen spontaan opkomen. Dit noemen we bullosis diabeticorum. De blaren komen vooral voor op de voetzolen, tenen en of zijkanten van de voet. De blaren zijn pijnloos en gevuld met vocht. Hoe deze blaren ontstaan is niet bekend. Zolang er geen infectie bijkomt en de huid niet kapot gaat zullen ze vanzelf genezen. Doorprikken is niet nodig tenzij ze je hinderen bij het lopen of last veroorzaken.

 

Neem contact op

 

Moi Futu Amsterdam © | Made by Milk Creative